La pebrereta

En cada estació, segons el que camp dona, es preparen uns plats u altres.

La «pebrereta» és un plat tradicional a La Vila Joiosa que té com a ingredients pebreres verdes, tomaques, carabassa d’estiu o carabassa vilera, alls, sangatxo, un poquet depebrera molta, alls i oli d’oliva.

Originariament era un plat de la gent de la mar i què tenia un cost baix, pequè s’utilitza «sangatxo», què és la part més fosca de la tonyna, què era la menys estimada.

Generació darrera generació han menjat pebrereta tos els estius.

I què coses té la vida, que el satgaxo desalat és ara una autèntica delicatessen.

Com a metge i nutricionista antiaging dic què és un plat què té totes les características d’alimentació salutable.

Es cuina en cru, per tant ja és un metode de cocció adient. A més a més els ingredients tenen molts antioxidantas i vitamines, i després ho desenvoluparé.

Preparació de la pebrereta

En quant a les proporcions:

  • 1 kg de pebreres verdes,
  • 1 kg de tomaques madures,
  • 1 kg de carabassa vilera,
  • 1/4 Kg de santagaxo

La manera de prepar el plat:

és posa oli d’oliva a un recipient (aconsellem de fang o de ferro -dels moderns-), els allets picadets, una culleradeta de pebrera molta, les pebreres i tomaques a trocets i a foc molt baix. Quan comença a fer «pluf-pluf» se li afegeix la carabassa tallada a trocets. Tot va coent-se amb el seu propi caldo. Quan la pebrera comença a estar blaneta, s’afegeix el sangatxo i es deixa coure fins que tot estiga cuit, una mitja hora (carabassa blaneta).Però el santgaxo està salat. Hi ha què deixar una nit a remulla.

Recpta completa de pebrereta amb santagaxo




Propietats

  • Pebrera verda: rica en vitamina C (el doble que la taronja), ens protegeix el sistema inmunitari.
  • Tomaca: rica en licopeno, un tipus de vitamina A que ens protegeix del cáncer, vitamina C,vitamina B2 y E. Minerals com zinc entre altres y flavonoides. És un potent antioxidant.
  • Carabassa: ajuda a regular els nivells de sucre en sang, protegeix els mucoses, estimula el sistema inmunitari. Molt rica en betacorten, important en la prevenció de problemas visuals i preventiu de cáncer  de prostata i problemes cardiacs. També és rica en vitamina E y B1
  • All: Conté aminoàcids com l’àcid glutaminic, arginina, lisina, àcid aspàrtic, valina…Minerals com potasi, fosfor, zinc…Vitamines com la B6 i l’àcid fòlic, niacina…El potent antioxidantquecetina. Millora la circulació, és normotensor, antibiòtic natural, diurètic…
  • La pebrera molta és rica en vitamina K, vitamina B5, B6 y ferro, zinc. És recomanable com a prevenció de cáncer de colon i també en persones què practiquen deport.
  • El sangatxo té els bons omega tres, cardioprotector i antioxidant.
  • L’oli d’oliva: ric en omega 9, cardioprotector




A més a més està bonísima! pel que és un aliment per al cos i per a l’ànima.

El consell que done es que no s’abuse del pa. Ja sabéu que les farines refinades hi ha que evitar-les i, a més a més, son molt calòriques.

Una bona pebrereta a la llum de la lluna en la nit de Sant Joan, en un soparet a la vora de la mar, compartint un cap  de setmana amb les amics…

És un manjar, que es pot menjar calent o gelat. Pero gelat i al dia següent és un «caprice de Dieux».

Gaudiu d’aquest menjaret què ens dona salut.